lördag 26 oktober 2013

Valet av Hopper!

Ibland möts jag av lite frågetecken varför jag valt en schapendoes som nästa hund (och inte en mera klassisk träningshund), men jag måste säga att jag än så länge är mycket nöjd med mitt val av ras, eller individ :)

Han passar mig bra just nu och tillsammans så utvecklas vi och jag blir en bättre tränare och om Flamenco har varit den som lärt mig en massa om att vara hund, hur en hund pratar och vad en hund behöver så kommer Hopper vara den som lär mig träna en massa nya grenar, klura på finurliga lösningar(för han är lite bekväm råttan), att inte ta allt på så blodigt allvar och  hur lättsamt det kan vara att ha hund.

Nu låter det som Hopper är världens okomplicerade hund men det är han inte - han är bara inte reaktiv så som Flamenco är och har man levt med en reaktiv hund vet man vilken skillnad det är. Nej då, Hopper har allt sina egenheter som definitivt behövs tränas bort och som jag kommer behöva lägga ned mängder med tid på! Och titt som tätt så dyker det upp nya som saker som behövs ta tag i - och om valptiden handlade om att förebygga, förebygga, förebygga så handlar den tidiga unghundstiden om att ta tag i problemen så fort de visar sig så de inte befästs!

Det var avslutning på världens bästa vardagslydnadskurs i veckan. Vi missade den då jag hade en obligatorisk kvällsföreläsning om systematiskt kvalitetsarbete men vi fick ett avslutningsbrev mailat till oss som jag verkligen tar till mig : ) Återigen tack till två grymma instruktörer!Så här uppfattar vi er;Trots att du och Hopper inte känt varandra så länge så har ni redan nu en stabil relation. Vi upplever att Hopper verkligen litar på dig och att du är hans trygghet. På samarbetsfronten så har ni också kommit långt och det beror till stor del på att du är så genomreflekterad i din träning. Hopper är en stabil och balanserad hund, som verkligen tänker till i olika lägen. Han är ett verkligt ”spår-ämne”, med naturligt fin teknik och stort engagemang. Vi hoppas få se er på bruksspårtävlingar framöver!
Tips inför framtiden; 

Du har så bra koll att vardagen kommer att löpa på fint utan råd och tips från oss. Istället riktar vi in oss på förberedelser för träning och tävling:
Vi tycker att Hoppers eftertänksamhet och balans är en styrka – med en sådan hund kan man gasa mycket i träning och i vardag utan att man åker av banan! Var inte rädd för att testa olika saker och metoder med honom, det går alltid att lära om. Jobba med engagemang och reaktionssnabbhet och fortsätt att utveckla leken. Låt honom växa i självförtroende med spårarbete – där han leder och du följer. Det tror vi att du har nytta av i alla discipliner.
Till slut - Lita på din och Hoppers förmåga och ta inte ut problem i förskott! Tänk och planera lite mindre – känn och agera lite mer! :D


Ord och tips som jag verkligen kommer att ta till mig och nu är det ut och köra som gäller!  

Inga kommentarer: